От края на юли 2017 г. доц. Николай Доганов – утвърден акушер-гинеколог с дългогодишен хирургически опит – започна да приема пациенти за прегледи в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Той е част от екипа на болницата като опериращ специалист вече повече от година, но от броени дни работи и на график в кабинет – всеки четвъртък след предварително записан час. В кратко интервю той споделя кое го е мотивирало да се присъедини към екипа на водещата клиника по женско здраве и кои са най-актуалните тенденции в урогинекологията, която доц. Доганов практикува и развива успешно.


Доц. Доганов, защо решихте да стартирате и амбулаторна практика в Медицински комплекс „Д-р Щерев“?
Аз работя в болницата от март 2017 г., като първоначалната идея, с която започнах оперативната си практика тук, беше да развия влагалищната хирургия. Тук се прилагат основно модерните лапароскопски и хистероскопски подходи и много малко се работи отворена хирургия. В тези съвременни оперативни области колегите от болницата са изключително напреднали. Все пак в чужбина има клиники, в които абсолютно не се работи отворена хирургия, независимо какви са случаите – операциите са само лапароскопски. Тук условията са повече от задоволителни, операционните са изключително модерни. В интерес на работата, при регистриране на реални нужди моментално се изпълняват искания за закупуване на определени инструменти, подменят се счупени, вкарват се новости. Дава се възможност да се върви напред.

Кои са и ще бъдат вашите основни пациенти тук?
В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ съм оперирал предимно жени със смъкване и изпадане на гениталиите – матка и влагалище, пациентки с пикочна стрес инконтиненция, правя и коремни операции, като например на миоми. В кабинет консултирам отново пациентки със свличане и изпадане на матка и влагалище. Тези жени обикновено са над 60 години. Има и изключения на много млади пациентки, обикновено след тежко раждане с големи разкъсвания.

Какъв е подходът на лекуващия акушер-гинеколог в такива случаи?
Оперативният риск при вагиналния достъп е 10 пъти по-малък от коремния достъп. Но все пак видовете операции много зависят от възрастта. Обикновено при жени над 50 години, при които се смъква или изпада матката, се прави пластика на влагалището. При нея се издига пикочният мехур, коригира се и изпадане на ректума, ако се регистрира такова. Прави се и влагалищна хистеректомия. Матката се маха, защото иначе рискуваме рецидив. При по-млади жени, при които все още не е редно да се маха матката, има други видове операции и те са много сигурни.
Има и случаи, при които има спадане на пикочния мехур през предната влагалищна стена, което наричаме цистоцеле, и отзад на ректума през задната стена – ректоцеле, без матката да се е смъкнала. Тогава се прави само предна и задна влагалищна пластика. Вътрешните конци във влагалището не се свалят, топят се сами, а тези на перинеума се махат на шестия ден.

Как се възстановяват пациентките след такива операции?
Болничният престой при тези операции е между 6 и 8 дни. Той варира, особено при случаите на стрес инконтиненция. При тях на пациентката се поставя катетър, който се сваля между четвърти и пети ден след операцията. Когато жената започне спонтанно да уринира, се мери остатъчната урина в мехура. Ако тя е под 70 мл, пациентката може моментално да се прибере в къщи. Затова и ние, лекарите, уточняваме, че изписването може да е на пети-шести, но може и чак на осми ден след оперативната намеса.
В първите три месеца след операциите, за които говорих, трябва да се избягват физическите усилия, които повишават вътрекоремното налягане. Това включва вдигане на тежко, запек, хронична кашлица – всяко напъване в първите три месеца трябва да се избягва. До 6 месеца след операцията като цяла трябва да се ограничи физическата активност.


Защо се насочихте именно към урогинекологията?
Профилът ми в дългогодишната ми дейност е обща оперативна гинекология, но развих профила на урогинекологията. Едно от най-големите ми постижения е оперативното лечение на везико-вагинални фистули. Това представлява дупка между влагалището и пикочния мехур, което предизвиква изтичане на урина. Имам поредица от 25 случая – всички до един успешни. Обикновено това увреждане се появява след оперативно премахване на матката (хистеректомия).
Естествено, в моята кариера почти няма операция, която да не съм правил. Отказах се единствено от големи, свръх радикални операции. Като млад специалист опитах в екип с опитни уролози и хирурзи, но резултатите не бяха добри. При такива операции на напреднали карциноми в четвърти стадий считам, че пътят не е оперативен. В съвременната медицина е много важно и качеството на живот, не само преживяемостта.


Като модерна болница с отношение към комфорта и удобството на всеки пациент, Медицински комплекс „Д-р Щерев“ дава различни възможности за записване на час при акушер-гинеколог. Това може да стане както на телефон 02 920 0901, така и през онлайн формата на сайта на клиниката. Публичният канал във Viber и официалната Facebook страница на болницата чрез функцията Messenger също предоставят възможност за бързо и безпроблемно записване на час.