Според експертното мнение на руския лекар, подполковник от медицинската служба на запаса Алексей Водовозов, в природата има вируси, които могат да причинят пандемии, в сравнение с които избухването на новия коронавирус е просто „тренировка“ преди нещо много по-мощно и опасно, съобщават световните издания.

Броят на жертвите на новия коронавирус се увеличава всеки ден, надхвърляйки показателя от 8 хиляди души. Но в интервю експертът нарича настоящата ситуация "тренировъчна" пандемия. Той признава, че вирусът, нападнал човечеството, може да бъде етапът, предхождащ появата на епидемии от много по-опасни заболявания отколкото е COVID-19.

Според Водовозов, глобалното огнище на новия коронавирус също е предшествано от „тренировка“ под формата на обширната заболеваемост от H1N1 (свински грип) - но учените и лекарите „не реагираха особено на това“.

Руският лекар заявява, че светът е имал късмет, че коронавирусът, който причинява COVID-19, се е оказал доста умерен в своя смъртоносен потенциал.

„Вирусът, разбира се, е опасен, обаче мнозинството от заболелите въпреки това се възстановяват. Но този вирус би могъл да дойде при нас с други свойства, например със смъртност от 90%. Тогава ситуацията щеше да е друга и светът нямаше да е готов за това “, казва специалистът.

Водовозов припомня епидемиите от чума и черна шарка, с които се е сблъсквало човешкото население през последните векове. Тези инфекции са предизвиквали невероятно висока смъртност и в сравнение с тях новият коронавирус изглежда доста безобиден.

Лекарят отбелязва, че в природата все още съществуват вируси, можещи да причинят пандемии, които са много по-опасни по отношение на смъртността, отколкото наблюдаваната днес. Вероятността човечеството да пострада от тях не се явява нещо като от областта на фантастиката, а е реално.

"Хората изземват нови местообитания с животни, живеещи в тях, които са носители на вируси и бактерии, перфектно умеещи да преминават в човешката популация. Ще срещнем с нещо подобно ... Ако дойдат подобни вируси, притежаващи характеристиките да убиват, то тогава едва ли ще можем да ги спрем ”, прогнозира експертът.