Д-р Александър Боцевски - един от най-известните уролози в България, член на екипа на специализираната “Хил клиник”, разкрива пред мъжете съществени за здравето на простатата факти.

- Д-р Боцевски, може ли билки или хранителни добавки да успеят да подобрят състоянието на мъжа с увеличена простатна жлеза?

- Няма доказателство, че нещо може да спре разрастването на простатната тъкан. Практически доброкачествената хиперплазия, веднъж започнала, не може да регресира. Това означава, че мъжът с уринарни симптоми няма как да се почувства по-добре, а е много вероятно с течение на времето да се влошава. Има няколко вида медикаменти, които могат да повлияят в положителна посока, но те се изписват от лекар и не са на билкова основа.

Обикновено стартираме с медикаментозно лечение, но в един момент обструкцията е толкова сериозна, че се налага оперативно премахване на простатата. При наличие на слаба или накъсана струя, чести нощни ставания, непрекъснати позиви и особено при блокаж на уринирането, при поставен катетър лечението е задължително.

Съвременната лазерна урология предлага на пациентите изключително леки, нетравмиращи методи за отстраняване на простатата, които са много ефективни от медицинска гледна точка. Опитът, който имаме с колегите в “Хил клиник”, показва, че реално няма жлеза, независимо от размерите й, която не може да се оперира с лазер.

Какво ie извършва по време на консултация и може ли мъжът да има интензивен сексуален живот след премахването на простатната жлеза, четете в най-полезния сайт Zdrave.to