Ако имате желание да се храните здравословно, но не разполагате с време да приготвяте храна или да планирате седмица напред, суперхраните са най-добрият вариант да осигурите на тялото си с всички минерали, хранителни вещества и антиоксиданти, пише profit.bg.

Всъщност те са умен маркетингов етикет, който се използва за описание на продукти, които са богати на хранителни вещества и се предполага, че помагат за намаляване на лошия холестерол, ограничават риска от сърдечни проблеми, рак и други.


И това е интересно: Свалете високо кръвно без лекарства

Един от начините да разпознаете пролетните суперхрани е по цвят. Те предлагат всички оттенъци, които виждате навън - зелено, жълто, червено, оранжево. Колкото по-цветна е вашата чиния, толкова повече продуктите в нея, и най-вече плодовете и зеленчуците, са полезни за вас.

Супехраната не трябва да се скъпа. В много случаи тя е около нас, дори в градината.

Вижте няколко суперхрани, които са достъпни и няма да нарушат бюджета ви:

Цвекло

Цвеклото е богато на витамин С, фибри и важни минерали - като калий, което е важно за здравата нервна и мускулна функция, както и манган, който помага за поддържането на здрави кости, черен дроб, панкреас и бъбреци.

Пиперки

Те са с ниско съдържание на калории и с много фибри. Червените пиперки съдържат 10 пъти повече бетакаротен спрямо зелените и осигуряват 157% от препоръчителната дневна стойност на витамин С.

Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, повишава метаболизма. Червените пиперки са добър източник на витамин А.

Чесън

Той е незаменим за здравата имунна система. В една глава има 5 мг калций, 12 мг калий и над 100 сярни съединения. Чесънът съдържа фитонутриент, наречен алицин, известен със своите антивирусни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за борба с вирусни и бактериални инфекции.

Джинджифил

Той съдържа съставки с противовъзпалителни свойства, обекчава болката и съдържа активни вещества, известни с антимикробните си свойства. Подправката е известна и със способността си да помага за облекчаване на състоянието при простуда.

 

Гъби

Гъбите се използват от векове в различни лечебни средства. Те помагат да се увеличи производството на бели кръвни клетки, чрез които се преодоляват инфекциите. Освен това са добър източник на витамин D.

Банани

Бананите са истински природен пробиотик. Те съдържат влакнини, които подобряват баланса на чревната флора в храносмилателния тракт. Плодът е и идеална закуска, защото засища, потиска апетита и регулира кръвната захар. Те са и с много високо съдържание на калий, което дава много енергия на мозъка.

Пащърнак

Този зеленчук се използва от древни времена и се слави с високи нива на калий, манган, магнезий, фосфор, цинк и желязо, както и много витамини. Той е и добър източник на фибри и някои протеини.

Лук

Лукът има антибактериални и антисептични свойства и помага при настинка. Той съдържа антиоксиданти, както и пробиотичен инулин, който е доказал, че променя състава на чревната микрофлора по начин, който може да спомогне за насърчаване на загуба на тегло при затлъстели жени.

Сладък картоф

Сладките картофи са чудесен източник на сложни въглехидрати, които спомагат за по-добър сън. Те имат много калий и са идеални за засищаща и полезна вечеря.

Моркови

Морковите са известни с това, че са много полезни за очите. Но освен това те почистват зъбите и венците, имат много витамин А, който защитава кожата ви и съдържа антиоксиданти, които са идеални за превенция срещу рак. Морковите също са източник на калий.