Фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки, е най-вредният подсладител, установиха испански учени, пише Мениджър Нюз.

Когато се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците, фруктозата се неутрализира. Когато бъде добавена изкуствено към други храни и напитки обаче, фруктозата увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт, предава Мениджър Нюз.

Учените от университета на Барселона извършиха изследването си с плъхове с два различни видове проста захар. Те установиха, че животните получавали вода с фруктоза, напълнявали повече, от тези пили вода с глюкоза - естествената кръвна захар, пише Дейли мейл. Плъховете от първата група имали повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, черните им дробове се омазнили, проявили склонност към затлъстяване.

И това е интересно: Бананите – истинско сладко лекарство - четете още полезни новини на zdrave.to

Това е поредното изследване, което установява колко вредни са газираните напитки, бисквитите, сладките и бонбоните. То показва също, че и други фактори, освен калориите, допринасят за пълнеенето.

Препоръките за здравословно хранене са възрастните да не надхвърлят 30 гр захар дневно, а децата 19-24 гр в зависимост от възрастта.