Какви са ползите от добрия нощен сън? По-добро здраве, по-добър сексуален живот, по-малко хронична болка от наранявания, по-ясна памет, по-добро настроение и още много други. А как най-лесно да се сдобием с максималните ползи от съня? Според данни на проучване ключът е като спим голи. Това обаче практикуват едва 8% от хората, пише tialoto.bg.

Ето няколко причини, които могат да ни накарат да променим навиците си и да започнем да си лягаме голи, ако не сме сред тази малка група.

1. Спим по-добре

Когато спим по-добре, мозъкът също работи по-добре. Проучване в Университета в Рочестър установява, че спането позволява на мозъка да отстрани токсични протеини от мозъчните неврони. Те оказват негативно влияние върху способността ни да мислим и обработваме информацията.

Установено е също така, че за да получим най-добрия сън, трябва да се понижи температурата на кожата. Това може да се случи, когато не носим нищо, което да осигурява топлина, т. е. дрехи.


Четете още здравни новини на zdrave.to.

2. По-малко стресирани сме

Нуждаем се от адекватна почивка, за да можем да се възстановим от натрупаните умора и напрежение и да намалим нивата на стреса. А как да си починем най-добре? Като спим голи.

3. Отслабваме

Според изследване на националните здравни институти в САЩ поддържането на по-ниска температура на тялото „ускорява метаболизма, защото организмът образува повече кафява мазнина, за да се затопли“. Подобрява се също така и кръвообращението.