Много хора пият аспирин за разреждане на кръвта, но не всички знаят, че освен полза, аспиринът може да нанесе и вреда. Малки частички аспирин полепват по стомашните стени, проникват още по-навътре в тях и предизвикват язва. Затова фитотерапевтите и народната медицина използват като заместител или по-скоро като източник на аспирина отвара от малинови листа и от листа на черна боровинка.
Салицилова киселина се съдържа също така в много плодове и зеленчуци, обаче в количества, недостатъчни за съществено и значително въздействие върху съсирваемостта на кръвта.

Запомнете и още нещо съществено, което наистина малко хора са чували: важно е да понижите употребата на хранителни продукти, богати на витамин К, тъй като те въздействат по точно обратния начин - подпомагат съсирването на кръвта. Сред тях преди всичко е нужно да назовем черноплодната офика. Витамин К има и в спанака, салатата и другите зелени зеленчуци. Ако имате гъста кръв, следва да знаете, че продукти, богати на витамин К, я правят по-гъста. 

Тук е мястото да припомним кои заболявания са свързани с повишената гъстота на кръвта: варикоза, тромбофлебит, инсулт, стенокардия, инфаркт, вегетативносъдова дистония, хипертония, атеросклероза. За да се избавите от тези болести, е желателно да вземете мерки сами да си помогнете за разреждане на кръвта, т.е. да намалите нейната гъстота. Така тя по-лесно ще се движи по кръвоносните съдове, ще пренася храна и кислород към органите, а няма да се мъчи “да се протака” с труд, създавайки съсиреци, лишавайки органите от нужната храна и допълнително натоварвайки сърцето. Освен всичко друго с възрастта кръвта така или иначе се сгъстява. Появяват се болестите, които вече изброихме. Затова лекарите предписват на по-възрастните си пациенти по четвърт таблетка аспирин или им назначават специализирани на неговата основа средства.

Изпитани рецепти

Пийте всеки ден не по-малко от 120 мл портокалов сок - отлично разрежда кръвта и е източник на витамин С. Но не забравяйте, че портокаловият сок е противопоказен при язвена болест на стомаха и гастрит с повишена киселинност.

Вземете 250 г изчистен чесън и добавете към него 300 г мед. Оставете сместа да престои 3 седмици и приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 40 минути преди ядене.
Залейте с половин литър водка 100 г смляно индийско орехче, оставете сместа да престои 21 дни като ежедневно разклащайте съда, след това филтрирайте сместа. Пийте по 20-30 капки, разтворени в четвърт чаша гореща вода 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене. Прекъсвате за 10 дни и продължавате, докато изпълните 5 курса. 

Останалите рецепти и полезни продукти за разреждане на кръвта по естествен път четете в най-полезния сайт zdrave.to