Пълнозърнестият хляб не е полезен за хората със стомашно-чревни заболявания, а те в България са милион и половина души. На страдащите от гастрит и язва се препоръчва бял хляб. Това каза доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и поясни, че здравословното хранене се определя индивидуално за всеки човек.
 
Сред основните проблеми на българите той посочи малката консумация на мляко и прекалената употреба на сол.
 
„България е на последно място по консумация на прясно мляко в ЕС. Недостатъчно се консумира и нашето кисело мляко. Имаме около 60-70 мл прясно мляко на глава от населението. В Дания и Холандия, където пият по литър-литър и половина на ден или в Щатите, това е много и вредно, но пък при нас е много малко“, каза доц. Ханджиев.

И това е интересно: 7 богати храни, които да консумираме през есента - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

 
„Средностатистическият българин консумира два пъти и половина повече сол, отколкото е необходимо. Лошото нещо е, че той започва да соли, преди да вкуси ястието“, допълни още специалистът.

Източник: "Дарик"