16-годишно проучване, което обхваща данните на почти половин милион мъже и жени, стигнало до извода, че диета, богата на риба и рибни продукти, предразполага към по-дълъг живот. Консумирането на риба отдавна се препоръчва като част от питателната диета. Богата на висококачествени протеини, витамини и здравословни масла, рибата се смята за добър избор. 

Учените вече са търсили връзката между по-нисък риск от рак, подобрено сърдечносъдово здраве, психичното здраве и приема на омега-3. Работата е в ход, но тъй като констатациите често са противоречиви или слаби, връзката между диета с риба, прием на омега-3 и доброто здраве все още се изследва, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Неотдавна екип от изследователи се опитали да получат по-голяма яснота по важния въпрос: “Има ли риск от смъртност при консумиране на прекалено много риба?“ Учените се захванали с данни от изследването на NIH-AARP относно диетата и здравето, което е най-голямото проучване, провеждано някога. Като цяло, те изследвали 240 729 мъже и 180 580 жени в продължение на 16 години. Участниците предоставили информация за хранителните си навици и здравето им било наблюдавано. В хода на проучването са починали 54 230 мъже и 30 882 жени.

Резултатите са публикувани в Списание на интернационалната медицина.

Какви са конкретните данни за мъжете и жените четете в zdrave.to