Как да различим родните плодове и зеленчуци от вносните ментета?
Българинът открай време е свикнал да не вярва на надписите, които висят по масите на пазара. Често пъти търговците се опитват да ни пробутат вносни домати за родни.
Това важи и за всички останали плодове и зеленчуци.
И това е интересно - Неправилното приготовление на зеленчуците ги прави безполезни - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to
В родните оранжерии се произвеждат прекрасни зеленчуци, които би трябвало да могат да бъдат намерени и на пазарите в страната.
Истината обаче е, че производството им става все по-трудно, тъй като разходите не са никак малко.
Още повече, като се има предвид, че метеорологичната обстановка невинаги е особено благоприятна…
Вносните стоки са по-лъскави, но пък българските са по-вкусни.
През последните години доматите родно производство стават все по-неконкурентоспособни.
Именно заради тази причина те бяха изместени от сергиите от доматите от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.
Производителите твърдят, че около 80% от плодовете и зеленчуците, предлагащи се на родния пазар, са вносни.
Контролните органи пък твърдят, че вносът им е много по-малък – около 55-60%.
И все пак истината е, че огромна част от продукцията, която достига до трапезата на българина, е вносна.
Според бранша само за последните две десетилетия производството на някои плодове и зеленчуци е намаляло десетократно.
Ако хвърлим един поглед към борсите, ще установим, че гръцките плодове и зеленчуци са много по-евтини от българските.
Така например, ако доматът на борсата струва средно около 1.30, то гръцкият ще е 1.40, а родният – между 1.75 и 2.20.
Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища твърди, че има и още един начин да различим родната стока от вносната.
Разликата е, че тя не е толкова лъскава като вносната, но пък за сметка на това е с много по-добро качество.
Последвайте ни
0 Коментара: