Вредни храни няма, но има такива, които са много по-полезни от други като "джънк фууд", пакетите - "вкусни, засищащи и с нищожна хранителна плътност" и тези, които много бързо можем да купим - фаст фуудс. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.
Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пък посочи, че продукти, които изглеждат традиционни, но са подозрително евтини, са тези, с които рискува потребителят. В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той посъветва да се консумират колкото може по-малко преработени храни.

Проф. Байкова е на мнение, че през този период не трябва да спазваме силно ограничителните хранителни режими, към които се бяхме насочили след празниците.

"Сега трябва да минем към много по-умерено, но здравословно хранене", твърди тя. "Белтъците да са пълноценни на базата на натуралните продукти - кисело мляко, нискомаслено сирене, риба, яйца, зеленчуци и плодове, а в добавка и топли чайове", допълни проф. Байкова.

По думите й многото мазнини, сол, алкохолната субстанция и въглехидратите от групата на белите брашна не са подходящи, защото правят срив на имунната система.

И това е интересно - Храни за силен имунитет в сезона на грипа - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

"За съжаление, хората не четат етикетите на храните", подчерта д-р Иванов. "Ние нямаме система на проверка доколко фирмите производителки публикуват реалността на етикетите, което е голям проблем. Това е нарушение на европейското законодателство и е задължение на Агенцията по храните да следят това."

Проф. Байкова коментира още, че има залитане към био модата и според нея трябва да защитаваме родните си храни.

"Лютеницата например е една уникална българска храна. Недопустимо е определени производители да провалят този неин международен авторитет. Ако има пропуски, трябва веднага да се коригират", настоя специалистът по хранене и диететика.

А как да пресечем грипа? Рецептата на проф. Донка Байкова е: първият ден, когато усетим неразположение - веднага един грам витамин С, час по-късно парацетамол и още един час по-късно два аспирина.

"И отново вече през два часа първият ден повтаряме, с изключение на витамин С в толкова голяма доза", обясни тя.