Понякога след простуда седмици наред човек страда от раздразнено гърло и продължителна кашлица. Трябва ли да се притесняваме от продължителната остатъчна кашлица и как да се избавим от нея? Ето какво отговарят експерти от тази медицинска област. 

“Моите пациенти искат и се надяват простудата да продължи два дни, но симптомите могат да се проявяват седмица-две, дори три след прекараната вирусна инфекция”, казва д-р Джон Дохърти от болница в Бевърли Хилс. Експертът пояснява, че такива симптоми могат да бъдат предизвикани както от заболяването, така и като реакция на имунната система при контакта й с вирусната или бактериалната инфекция. 

По думите му левкоцитите проникват в дихателните органи, наводняват тъканите и поддържат възпалението дори и след като основните симптоми са изчезнали. Но най-честата причина за продължителната кашлица е т.нар. синдром на постназалното стичане на слуз. 

“Слузта се натрупва в носните кухини и синусите, продължавайки да се стича по задната стена и създава ефект на “гъделичкане” в гърлото. Това принуждава човек да кашля от време на време, сякаш прочиствайки дихателните пътища”, пояснява друг американски специалист, д-р Лаура Бойд от Центъра по здраве в Адисън, щата Илинойс. 

Д-р Бойд препоръчва през този период да използвате солеви разтвори за промиване на носните кухини. За да се намали изработката на слуз, може да приемате антихистаминни препарати като лоратадин или цетиризин.

Кои са другите причинители на оплакванията след простуда четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.