Студ е сковал и телата, и душите ни. И макар синоптиците да обещават затопляне, все пак сме едва януари, зимата се е настанила уютно и няма никакви намерения да отстъпва. Освен чисто емоционално, това влияе и на здравословното ни състояние. А и все още сме в пандемична обстановка, което допълнително изостря както нашата раздразнителност, така и имунната ни система.

Много често вирусите засягат бъбреците и усложненията, които ги съпътстват, влияят именно върху тези органи. От друга страна, приемът на медикаменти и антибиотично лечение намалявт съпротивителните сили на организма и отключват появата на инфекции на пикочните пътища – цистити, уретрити. А студът провокира и хронифицирането им.

Циститът е изключително неприятно състояние, което е съпроводено с парене, болка при уриниране. Поради анатомичните особености се среща по-често при жените. Едва ли има жена с цистит, която да не знае колко мъчително и тежко е това:

 “Тоалетната е стаята, в която най-често стоя през последните часове. Уринирането е мъчително и болезнено. Тежки и бавнонижещи се секунди, в които нищо не се случва – накрая, не само че се отделя съвсем малко урина (няколко капки), но това е съпроводено и с ужасно силно парене и  болка. Все едно нещо ме дърпа  и разкъсва. Не мога дори да погледна чашата с вода от страх, че ще ме заведе отново в тоалетната. Не мога да спя, да се храня. Не мога да съм нормален човек.”  Така описва 32-годишната Ана своите оплаквания при цистит.
 
Какво трябва да знаем, ако страдаме от цистит:

♦ Да пием повече вода (минимум 2 литра на ден). Колкото повече вода се приема, толкова за по-кратко бактериите престояват в пикочния мехур. Сокът, кафето и безалкохолните напитки не са заместител на водата.

♦ Препоръчително е да не приемате алкохол, газирани напитки, кафе, шоколад, рафинирани и фабрично консервирани храни.

♦ Не задържайте урината,  когато ви се ходи по малка нужда.

♦ Носете памучно бельо, избягвайте изкуствените материи.

♦ Сменяйте често дамските превръзки или тампоните.

♦ Не носете твърде къси поли през студените месеци.

♦ Редовното освобождаване на червата е много важно. Запекът има пряко отношение към проблемите на пикочния мехур.

♦ Включете в менюто си храни и билки с диуретично и пречистващо действие като: целина, магданоз, царевична коса, мечо грозде, бреза, троскот и др.

♦ Изключете от менюто си всичко пикантно, мариновано и с много подправки.

♦ Не използвайте женски ароматизирани душове. Това води до унищожаване на нормалната микрофлора във влагалището.

Решението


Има решение, което да облекчи това мъчително състояние, без да притежава никакви странични ефекти. Най-ефикасното билково средство срещу инфекции на пикочния мехур е червената боровинка. Тя е единственият плод, който е защитен от AFSSA (Agence française de sécurité sanitaire des aliments – Френската агенция за безопасност на храните) като средство за лечение срещу Escherichia coli, бактериите, най-чест причинител на цистит. Само червената боровинка съдържа специфични проантоцианиди PACs A, които се прилепват към бактериите и ги „извозват” чрез урината извън организма. Освен това, червената боровинка отделя в урината хипурова киселина, която я подкиселява и потиска бактериалния растеж. За да се осъществи това „извозване” и за да се изчисти тялото oт бактериите, е необходимо да се повиши диурезата
.
Точно това правят диуретиците. Те спомагат за изчистването на отделителната система. Като засилват отделянето на течност от тъканите, те елиминират вредните вещества. Освен това по този начин облекчават фалшивите позиви за уриниране. Такава е Златната пръчица. Тя действа диуретично, противовъзпалително и подпомага имунната система. Освен това има противомикробно и болкоуспокително действие. Химичният състав на билката е подробно проучен и клинични проучвания сочат, че цял комплекст от биоактивни вещества допринася за благоприятния ефект при възпаления на отделителната система. От фитолекарствените продукти при уровъзпаления, регистрирани в Германия, например, продуктите, съдържащи Златна пръчица са най-много.

Продуктът CystiRen (Цистирен) е комбинация от синергично действащи натурални екстракти. Патентованият екстракт от Американска червена боровинка е с високо съдържание на проантоцианидини, тип А. Екстрактът от Златна пръчица подпомага изхвърлянето на микроорганизми и отпадни вещества от пикочните пътища и бъбреците. Усилва защитните сили срещу инфекции в уринарния тракт. Продуктът не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Напълно безвреден е и може да се приема от деца, бременни и кърмещи.

Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.

Бояна Николова - консултант от Ботаник