Лекарите могат да научат много за цялостното ви здраве, само ако погледнат очите ви. Състояния като диабет, високо кръвно налягане и дори мозъчни тумори оставят своя белег върху очите - понякога дори без да засягат самото зрение, пише beu.bg.

Всъщност цветът на очите ви може да бъде намек за риска от някои здравословни проблеми. Това определено не означава, че цветът на очите ви някак си причинява тези състояния - или това, че сте с определен цвят очи не означава, че със сигурност сте обречени да развиете определен проблем - но знаейки, че този цвят е свързан с подобни възможности, може да ви помогне да осъзнаете какъв риск има и как да останете здрави.

Светли очи: Ако очите ви са сини, зелени или сиви, може да сте изложени на по-висок риск от рак на кожата, отколкото тези с по-тъмни очи, казва Д-р Рут Уилямс (въпреки че тези с тъмни очи също трябва да внимават и да ползват слънцезащитните продукти). Правете си редовни проверки на бенките при дерматолог). Също така е по-вероятно да развиете свързана с възрастта макулна дегенерация1 , една от най-честите причини за загуба на зрението. Но имате по-малък риск от катаракта и витилиго.

Тъмни очи: Ако очите ви са кафяви или лешникови, изследванията показват, че по-вероятно е да имате катаракта по-късно в живота си, отколкото тези с по-светли очи. Също така има по-голяма вероятност да развиете витилиго, състояние, при което някои от вашите меланинови клетки спират да работят правилно, което ви оставя с петна по кожата, където няма пигмент. От друга страна, по-малко вероятно е да развиете рак на кожата и дегенерация на макулата.

Промяна в цветовете: В някои случаи внезапната промяна в цвета на очите може да бъде сигнал за сериозен здравен проблем. Ако очите ви станат внезапно червени, това е признак на дразнене, инфекция или алергии. И ако бялото на очите ви стане жълто, това е класически признак за жълтеница, което означава, че се нуждаете от медицинска помощ възможно най-скоро.

Разбира се, трябва да се свържете с вашия доктор по всяко време, когато сте загрижени за потенциален здравен проблем – независимо дали вашите очи показват нещо или не.

1.(Макулната дегенерация представлява патологично състояние, което включва в себе си различни заболявания на очите и което най-често се проявява с нарушение в централното зрение (зрението, благодарение на което виждаме предметите разположени пред нас), а периферното остава запазено. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване  и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO