Калций има не само в млечните продукти! Тези топ 5 храни също ги имат на богато
За хората с лактозна непоносимост
Къдраво зеле
Къдравото зеле е много добър източник на желязо, но и на калций. В него се съдържа още есенциалният витамин К, който играе съществена роля в транспорта на калция в тялото. Къдравото зеле може да се яде както прясно в различни салати, така и сготвено или като гарнитура към други ястия.
Семена от чия
Чията неслучайно се причислява към суперхраните. Нейните полезни свойства са много и все от голямо значение за организма. Чията е много богата на калций и манган, който подсилва влиянието на калция и допринася за неговото абсорбиране.
Чията може да се превърне в чудесен заместител на кафето рано сутрин, защото тя стимулира редовната дефекация, разсънва и дава енергиен тласък – все неща, които кафето прави с тялото. Храносмилателните фибри в чията улесняват работата на червата и допринасят за регулиране на инсулиновата резистентност.
Портокали
Портокалите са един от най-добрите източници на витамин С, но и на калций. В комбинация те действат като силен имуностимулант, който бори инфекциите и възпаленията в организма.
Бял боб
Белият боб е много богат на антиоксиданти, желязо, калций и магнезий. Можете да заместите млечните продукти съвсем спокойно с белия боб. Той е и изтъкан от бавно разграждащи се въглехидрати, които регулират нивата на кръвната захар и предпазват от диабет и затлъстяване.
Сьомга
Сьомгата е известна с богатството си на омега-3 мастни киселини. Тя обаче е чудесен доставчик на калций. В нея се съдържа още незаменимият фосфор, който в комбинация с калция прави чудеса със сърдечносъдовата система.
Източник: az-jenata.bg.
Лекарите съветват да не ядете ТЕЗИ храни на гладен стомах!
Последвайте ни
1 Коментара: