Търновци масово се церят с лекарства за животни, закупени от ветеринарната аптека и предназначени за лечението на коне, крави, овце, канарчета и папагали, разкриват продавачи в животинските аптеки. При това любопитното е, че в голяма част от случаите болните били насочени към лекарствата за животни от семейните си лекари. Оказва се, че с илачи за четириноги хората лекуват всичко: от възпален нерв на кръста, през артрит и разтегнато сухожилие до хрема и гъбички по краката, съобщава "Борба".

Животинските лекарства били предпочитани, защото са по-силно концентрирани и имали поразяващо добър ефект още след първия прием или мазане. Не на последно място е и цената. Оказва се, че животинските лекарства са 2-3 пъти по-евтини от човешките.

Едно от най-използваните животински лекарства е кремът антифлегмин, съдържащ камфоров салицилат, който се продава във ветеринарните аптеки на средна цена от около 5-6 лв. Официално той се използва за лечение на възпалени кравешки вимета, едем на млечната жлеза, локални гнойни процеси, но от години хората масово го използват за разширени вени, хемороиди и фисури и дори за мастит при родилки. Той може да се използва индивидуално или в комбинация с ихтиол и антисептична пудра. Болното място се маже два пъти на ден – сутрин и вечер, след това върху намазания участък се поставя парче плат, а отгоре найлон, за да се получи компрес. В началото се усеща леко затопляне и болката постепенно започва да намалява и изчезва. Използва се в продължение на максимум 4-5 дни.

И това е полезно - Мазила причиняват алергичен дерматит при излагане на слънце - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Друг препарат със същата активна състав – камфоров салицилат, е камфоровото масло, което се използва за коне и едър рогат добитък. Наред с това обаче хората се мажат, за да облекчат болките си при артрит, дискова херния, разтегнато сухожилие, възпалени стави, болки в мускулите и други подобни досадни болежки. Оказва се, че камфоровото масло много често се използва от спортисти, трениращи силови спортове и податливи на чести травми и мускулна треска. За да влязат бързо във форма след тренировка, те се мажат с чудодейното масло и на следващия ден от болката и мускулното напрежение няма и следа. А вдишването на парите от камфора пък помагало срещу хрема, твърдят лекували се с него.

Друг животински препарат – кремът имаверол, който е предназначен за лечение на екземи при животни като говеда, коне и кучета, се използва от хората за лечение на упоритите гъбички по краката. Тривитаминол, който според описанието му се използва за стимулиране растежа на овчата вълна, се използвал от някои мъже срещу оплешивяване. А прахчета за лечение на остри бактериални инфекции при канарчета и папагали пък, се използвали за лечение на трудно зарастващи рани от изгаряния.