Много хора страдат от главоболие. То може да се дължи на редица фактори, да отшуми бързо или да ни държи „на нокти“ няколко дни. Не е нужно всеки път да тичаме до аптеката и да се „тъпчем“ с хапчета, за да облекчим симптомите. Често храни, намиращи се в хладилника, могат да ни избавят от досадните болки. Те трябва да са богати на магнезий и витамини, които изобилстват в бобови растения, пълнозърнести храни, някои ядки, яйца, зелени зеленчуци, месо, някои плодове. 
 

Ето с какво може да премахнете главоболието или да го предотвратите:

1. Храни, богати на магнезий

Проучвания показват, че около половината от всички страдащи от мигрена може да имат недостиг на магнезий. Той се отразява върху синтеза и освобождаването на невротрансмитери и хиперагрегацията на тромбоцитите, което е причина за вцъзникването на мигрената. Има и някои видове депресия, свързана с магнезиев дефицит, които водят до появата на главоболие. 
 
Проучване, в което са участвали 81 души, показва каква е  предразположеността им към мигренозни атаки. Резултатите сочат, че приемането на 600 грама магнезий дневно за 12-седмичен период спомага за намаляване на честотата на главоболието с 42%.
 
Храните, богати на магнезий, са бобови растения, тиквени семки, бадеми, ядки, най-вече орехи и зеленолистни зеленчуци.
 
2. Храни, богати на витамин В2
 
Рибофлавинът или витамин В2 подобряват мозъчната митохондриална функция. В едно проучване честотата на мигренозните атаки на участниците намалява само в рамките на един месец от приемането на добавката. При по-продължителен период резултатите са още по-добри. Учените смятат, че около 400 мг от витамина трябва да бъде нормалното количество на ден. По-добре е да си го набавим чрез храни, в които се съдържа. 
 
Яйцата, млякото, ядките, зелените зеленчуци, месото са най-големите източници на витамин В2.

И това е интересно: STOP на лъжите за храните - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.


3. Храни, богати на витамин В3

Ниацин или витамин В3 са необходими на организма за стимулиране на циркулацията и потискане на възпалението. Тези фактори играят роля при мигрената. Установено е, че приемането на ниацин или витамин В3 от устната кухина спомага за облекчаване на напрегнатото главоболие, както и мигрена.
 
Месо от черен дроб, бъбреци, сьомга, риба тон и риба меч, са богати на витамин В3. Може да го открием още в цвеклото, слънчогледовото семе, фъстъци, зърнени храни и други. 

4. Мазна риба

Мигрената е възпалително заболяване и противовъзпалителните омега-3 мастни киселини в мастните риби могат да помогнат за справяне с проблема. Консумирането на рибено масло ежедневно допринася за намаляване както на честотата, така и на тежестта на мигренозните главоболия. Честотата на мигренозните атаки е по-висока, ако диетичният прием на омега-3 полиненаситени мастни киселини е по-нисък, показват резултатите от някои проучвания за връзката между храната, която ядем и главоболието.

Пъстърва, сьомга, херинга и скумрия са рибите, които съдържат най-много омега-3 мастни киселини.

5. Череши

Черешите също могат да помогнат при облекчаване на главоболието. Те са богати на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Изследване показва, че пигментният цианидин, отговорен за червения цвят на черешите, има доста по-добри противовъзпалителни качества от аспирина, който често ползваме при главоболие. 
 
За предпочитане е да консумираме череши като закуска или между храненията.

Източник: puls.bg