Имате побеляла коса – как да я прикриете с естествени средства? Разбира се, че всяка побеляла коса е неминуем знак за възрастови промени, но понякога се появява на възраст след 30 години, в резултат на продължителен стрес, употребата на определени химически препарати или генетични проблеми.
Това е очевиден знак за спад в производството на меланин, пигмент, отговорен за тъмния цвят на косата.

Най-малко 50% от населението на възраст над 45 години страда от този естетически проблем, въпреки че само една от трите жени не се опитва да прикрие това състояние.

И това е интересно - Как ефективно да ускорим растежа на косите? - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

И, въпреки че не е здравословен проблем, повечето от жените – предпочитат да се боядисват.

За щастие, има 100% натурални продукти, които позволяват да се намали количеството на белите коси, без да се ползват агресивни бои и процедури.

Ето ги и тях:
1. Картофена вода 

Водата от картофени обелки е традиционна рецепта, която подхранва косата и ги прави по-тъмни по естествения начин. В тази течност има важни витамини и минерали, които помагат за укрепване на косата, придавайки й по-интензивен тон.

Как се прави тази вода?
Вземете обелките на 4 картофа и ги сложете в 2 литра вода, после нека да кипнат. Оставете да къкрят после на слаб огън за 25 минути, след това време, изчакайте, да се охладят до комфортна температура. Прецедете течността през и се изсипва в стъклена бутилка за по-нататъшна употреба.

Как да използвате?
Изплакнете косата си както обичайно, после излейте картофената вода с лек масаж по целия скалп. Така се оставя за 20 минути. Изплакнете обилно с вода накрая и правете три пъти седмично. 

2. Лайка и куркума 
Това е просто средство и се препоръчва за жени със светло кафява или руса коса.

Съставки:
1 супена лъжица лайка (10 грама)
4 супени лъжици куркума на прах (40 грама)
2 чаши вода (500 мл)

Инструкции:
Сварете вода и добавете куркума и лайка.
Сваля се от огъня и оставете да се охлади за 20 минути.

Как да използвате?
Използвайте за изплакване след измиване на косата с шампоан. Не забравяйте да масажирате скалпа за оптимални резултати. Правете това 2-3 пъти седмично.

3. Градински чай и розмарин 
Комбинацията от градински чай и розмарин е традиционен лек за предотвратяване на побеляване, опадане на косата и загуба на блясък.

Съставки:
градински чай 3 супени лъжици (30 града)
розмарин 3 супени лъжици (30 грама)
2 чаши вода (500 мл)

Приготвяне:
Сварете вода и се добавя градински чай и розмарин, и оставете да къкри в продължение на пет минути. След този период, покрива и се оставя да престои около 20 минути. След инфузията се охлади, щам това през сито и се изсипва в спрей бутилка.

Как да използвате?
След измиване косата – залейте я с тази течност. Не е нужно да изплаквате. Правете 2 пъти на ден, най-малко 3 пъти седмично.