Малко хора знаят за това, но преди 50 години учен Ото Барнс открил, че  температурата на тялото е отличен индикатор за това как работи щитовидната жлеза. Има само едно предупреждение: Трябва да се измери температурата на тялото веднага след събуждане, още в леглото.
Барнс отбелязва, че анормалната температура през нощта - първият знак на възпалителен процес в щитовидната жлеза . Но сега всеки знае, че ако този орган от тялото ни не работи правилно, ще имаме много проблеми!

Всичко, което ви трябва е термометър.

И това е интересно - Д-р Игор Кназкин: Лук цери щитовидната жлеза - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Ето какво трябва да направите:
Подгответе се по-добре по-рано, дори преди лягане. Живакът следва да е на ниво не по-високо от 35 градуса. Веднага след като се събудите, просто поставете термометъра под мишницата. Нека да остане там за по-дълго от обикновено - 10 минути. резултатът го запишете. Не забравяйте, че това правилно е наречено "сутрешна базална температура". Нормалният диапазон е 36.5 ° C до 36,8 ° C.

Ето как да се интерпретират резултатите:
•Ако сте с температура - от 36,5 ° C до 36,8 ° C , означава,  с щитовидната жлеза всичко е в ред .
•Ако температурата на сутринта под 36,5 ° C, имате хипотиреоидизъм . Това означава, че щитовидната жлеза не работи толкова активно, колкото би трябвало. Може би това е причината да се появят симптомите на хроничната умора, депресия, често страдате от настинки и проблеми с паметта и концентрацията. В повечето случаи може да се види и загуба на коса .
•Ако температурата сутрин е над 36,8 ° C, имате хипертиреоидизъм . Това е, когато щитовидната жлеза работи над нормата. Най-вероятно, в организма има някакъв силен възпалителен процес. Т.е. не сте се лекували!

Не забравяйте, че "чистотата" на резултатите от процедурата трябва да се повтори най-малко три пъти в три различни дни. 
Ако през чялото това време резултатът не попада в "нормалните" се повтаря, трябва да отидете за консултация с ендокринолог и да разследвате причината за проблемите.

И все пак. Ако отклонението е малко, и нямате сили да отидете на лекар, се опитайте да решите проблема.

Основното, което в този случай - правилната диета. Трябва да взимате достатъчно селен, витамин А, витамин В и магнезий. Всички тези минерали са от съществено значение за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.