Тъй като коронавирусът продължава да се разпространява и правителствата по света се опитват да организират масови евакуации на своите граждани от Китай, пътниците могат да се притесняват да пътуват със самолет с хора, които потенциално биха могли да бъдат заразени, пише economic.bg

Няма ваксина или лекарство за новия респираторен вирус, но последните изследвания сочат, че тези, които седят на седалката до прозореца на самолета, е най-малко вероятно да влязат в контакт с инфекциозното заболяване, пише "Индипендънт".

В проучване от 2018 г., проследяващо „поведението, движенията и предаването на респираторни заболявания по време на трансконтиненталните полети на авиокомпании“, изследователски екип, ръководен от университета Емори в Атланта, установи, че пътниците на седалките до прозорци са имали далеч по-малко контакти с други пътници, отколкото хората на други места в самолета.

Това важи и дори като се вземе предвид фактът, че пътниците не са неподвижни, а се движат из кабината по време на полет.

Седящите до прозорците са по-малко склонни да станат от мястото си, като едва 43 на сто се движат из самолета, в сравнение с 80 на сто от хората на седалки до пътеката, което означава, че е по-малко вероятно да влязат в контакт с носители на вируси.

Пътниците на седалки до прозорец средно са имали 12 контакта, много по-ниско от седящите на средна седалка (58) и от тези на седалки до пътека (64).

Една от диаграмите на изследването показва вероятността пътниците да влязат в контакт с един определен инфекциозен пътник в зависимост от мястото, където седят.

Освен тези, които седят на същия ред с пациента, всички пътници на местата до прозорец имат 5 процента шанс или по-малко да влязат в контакт. Повечето имат вероятност 0-1 на сто, далеч по-ниска от седящите на средна седалка или до пътеката.

Изследването обаче подчертава, че рискът от предаване на зараза е сравнително нисък при полет. Вероятността да бъдете заразени от носител на вируса пада до 0-1 на сто за огромното мнозинство от всички пътници, с изключение на тези, които седят на същия ред или през пътеката.

Това се променя драстично, ако стюардесата е болна, а не пътник, тъй като стюардесите се движат из кабината много повече и могат да прекарат по-продължително време с отделни пътници. По-голямата част от пътниците на местата до пътеката и в средата имат 4-5% шанс да се заразят, докато пътниците на седалки до прозорец отново са в най-малка опасност, като повечето имат 0-1% шанс да се заразят.


Изследването е проведено от екип, който лети на 10 полета, предимно със самолети Boeing 757, на разстояние между 3,5 и 5 часа от Атланта до пет дестинации на Западното крайбрежие на САЩ.