През последните години в световен мащаб учени и медици започнаха усилено да обясняват колко е важна ролята на витамин D за здравето ни. Особено поради факта, че много от нас изпитват дефицит от този витамин.


Вече знаем, че по-голямата част от него получаваме под въздействието на слънчевата светлина. Разбира се, съществуват и продукти, особено млякото, плодовите сокове и хлябът, които са изкуствено обогатени с витамин D. Но проблемът е в това, че най-ефективно и най-качествено той постъпва в организма с ултравиолетовите лъчи, които от своя страна дори и в не големи количества са вредни за нашата кожа.  

През 2017 г. обаче популярно медицинско списание публикува материал, в който бяха събрани заглавия от новини, твърдящи, че използването на слънцезащитен крем частично е причина за все по-нарастващия дефицит на витамин D по целия свят. От една страна, използването на такива средства предпазва от някои сериозни дерматологични заболявания, в т.ч. и онкологични. От друга страна обаче, ако слънцезащитният фактор действително пречи за постъпването на витамин D в организма, то човечеството е пред сериозен проблем.

Вярно ли е в крайна сметка твърдението, че слънцезащитните кремове препятстват получаването на витамин D от слънчевите лъчи четете в най-полезния сайт Zdrave.to.