Антибиотиците са мощно средство в борбата с бактериалните инфекции. Въпреки това те може да имат някои странични ефекти като диария и уреждане на дробоете. Някои храни обаче може да намалят тези негативни проявления, докато други ще г засилят. Предлагаме ви да видите с какво да се храните, по време и след антибиотичното лечение.

Какво представляват антициотиците?

Антибиотиците са вид лекарства, използвани да се лекуват бактериални инфекции. Те действат като убиват бактериите и предотвратяват разпространението им. Има много различни видове антибиотици. Някои от тях са широкоспектърни, което означава, че действат върху широк спектър от бактерии, причиняващи заболявания. Други са предназначени да убиват определени видове бактерии.

И макар че антибиотиците са важни и ефективни при сериозни инфекции, те можеда имат и негативна страна. Например прекалената употреба на тези медикаменти може да увреди черния дроб. Освен това антибиотиците също могат да имат отрицателни ефекти върху бактерии и други микроби, живеещи в червата. Тези бактерии са известни като чревната микрофлора. Това е така защото освен, че убиват болестотворни бактерии, антибиотиците могат да убият и полезните бактерии. Много опасен е приемът им от малки деца, тъй като може трайно да се промени чревната флора. Например само една седмица антибиотици могат да променят нивата в чревната микрофлора за една година.

Според едно проучване промяната в чревната микрофлора след прием на антибиотици от малки деца увеличава рискът от наднормено тегло и затлъстяване.

Друг сериозен проблем е, че при прекомерна употреба на антибиотици, може да се достигне до резистентност и така медикаментите стават неефективни в борбата с бактериите.

И накрая, когато се промени съставът на чревната флора, заради прекомерна употреба на антибиотици, може да се достигне до странични ефекти като диария.

За да избегнете всичко това вижте какво да направите и с какво да се храните на най-полезния здравен сайт Zdrave.to.