Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени – това показват последните проверки на „Активни потребители”. Според проучването в един козунак на пазара например средно се влагат по 6 Е-та. В 11 от 16-ет проверени козунака на пазара липсва поне една от основните съставки в традиционната рецепта. Това става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Tрябва ли да мием яйцата преди употреба?


От тази седмица до Гергьовден активни проверки на пазара започват и от Агенцията по храните. Те ще следят за качеството и произхода на агнешкото месо, яйцата, боите, козунаците и пресните зеленчуци, които ще сложим на великденската трапеза след седмица.

„Яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – или със суроватка или с палмово пасло – това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, каза Сергей Иванов от „Активни потребители”.

В кои бои има най-много Е-та четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.