Меко казано калорийна бомба сме приели по време на коледните и новогодишните празници, коментираха експерти в ефира на bTV. Това ясно всеки може да сметне от изображението, показващо броят калории, съдържащ се в един продукт с малък грамаж като например 50 г ракия или 100 г баница. Имайки се предвид, че българите обичаме да прекаляваме по празниците, както с храна, така и с алкохол, то се вижда, че сме приели минимум 2000 калории само за вечеря.
"2000 калории са много за един хранителен прием. Подобна цифра е някак си поносима, ако е за целия ден, разпределено в пет приема", заяви Донка Байкова, диетолог.
 


На въпрос на водещата дали наистина, ако всеки ден пием по една бира, значи сме алкохолици, експертът Радин Цонев заяви: "У нас е прието на празниците да се яде и пие много. Има една граница. Ако употребяваме една бира на ден или 200 мл вино, то ние сме алкохолици. Българинът трябва да знае че има норма - не повече от 25 мл твърд алкохол на ден, чаша вино със столче или 330 мл. бира". 

Относно това как да влезем в хранителен ритъм след празниците, Байкова заяви: "Силно рестриктивното хранене е опасно - разграждат се мускулната маса и чернодробният перенхим. Ако много силно ограничим калориите, това ще доведе до силен глад. По-добре е по подходим умерено. Нека първите последователни дни да минем леко полеко на течности, плодове, зеленчуци".