Яйчената черупка се оказва доста лековита, затова следващия път, когато си счупите яйце, запазете я. Установено е, че тя е отличен източник на калций, който се усвоява лесно от организма.

Доставя жизненоважния калций
Известно е, че недостигът на калций, особено в костите, е едно от най-честите нарушения на обмяната на веществата – откъдето се получава рахитът, неправилният растеж на зъбите при децата, изкривяванията на гръбначния стълб, развалени зъби, чупливост на костите при възрастните хора. Разстройството на калциевия обмен често е съпроводено и от анемия, податливост към настинки, алергии, херпеси по устните, понижена съпротивляемост към радиационно действие. Освен всичко това, при жените се наблюдава и мускулна атония на матката, слаби родови контракции и др.

Усвоява се лесно от организма
Яйчената черупка се състои от 90 % калциев карбонат и се усвоява изключително лесно от организма. Съдържа всичките 27 микроелемента, нужни за човешкия организъм: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. В състава й има и голямо количество силиций и молибден – елементи, които най-често липсват в храната ни, а са важни за нормалното протичане на биохимичните реакции в организма.

Съставът на яйчената черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък, което е особено важно в условията на радиационно увреждане.

Но имайте предвид, че става дума само за кокошите яйчени черупки.

Пет лесни и ефикасни рецепти с черупки от яйца четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to