След натоварен ден повечето хора посягат към нещо сладко, за да се успокоят. Американски учени обаче установиха, че бисквитите и сладкишите могат да се отразят зле на психиката ни, пише vesti.bg.

Виновни за това са съдържащите се в тях трансмазнини, които са в изобилие в тестените изделия. Те могат да променят начина, по който регулираме емоциите си.

Изследване на учени от университета на Сан Диего с 5000 души показа, че приемащите повече трансмазнини контролират по-зле чувствата си.

Те не ги осъзнават добре, по-неспособни са да ги преценят и да контролират настроението си.

И това е интересно: Напитките със захар повишават кръвното - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Намаляването на трансмазнините подобрява контрола над емоциите. Връзката между трансмазнините и настроението като цяло не е изучена добре.

Изкуствените трансмазнини се образуват чрез хидрогениране на олиото, което го втвърдява. Те могат да се използват както за пържене, така и в преработените храни. За бисквити и сладки са предпочитани, защото удължават трайността им.

Известно е, че трансмазнините повишават холестерола в кръвта, което може да предизвика сърдечносъдови заболявания.