Този природен продукт, който присъства в кухнята на всеки от нас, винаги е свързван със здравословното хранене. Всички знаем, че лукът е богат на фитонциди, помагащи ни да се борим с простудата.
Той съдържа витамините А и С, както и тези от групата В. А също и минерали, например фосфор и желязо. И въпреки всички тези много полезни и нужни на организма ни вещества, учени и медици предупреждават, че в някои случаи употребата на лук трябва да се сведе до минимум или дори съвсем да се откажем от него. 

В популярно международно издание експерти информират, че е крайно опасно да употребяваме изчистен лук, който преди това известно време е престоял в хладилника или в кухненския шкаф. “Пресният лук трябва да се употребява веднага след като бъде изчистен от люспите. Колкото по-дълго време изчистената и разрязана глава лук се намира на открито, на въздух, толкова повече бактерии тя попива. След 2-3 дни такъв зеленчук се превръща в истинска инфекциозна бомба и нищо освен вреда няма да ви донесе”, предупреждават експерти по здравословно хранене. 

Още за негативното влияние на пресния лук върху организма четете в най-полезния сайт Zdrave.to.