Тези промени в организма най-често ги възприемаме като незначителни проблеми, но зад тях може да се крие страшна болест. Ракът е болест-сюрприз. За съжаление много лош.

Този същият, за който обикновено казват – кой можеше да си помисли дори... Точно това обаче се случи с мой приятел и колега от телевизията, пише журналистът Андрей Зиборов от здравния портал Медпулс. След печалния случай той е съставил списък с 8 наистина изненадващи симптоми на рак.

Ето разказът му:
Миналата пролет бяхме командировка в Пенза. Данила, който е тв оператор, който мъкне 20-килограмова камери и прочее оборудване, се оплака, че го наболява рамото. Тогава това ни се стори в реда на нещата – нищо чудно, щом мъкне толкова тежести всеки ден. Болката ту се появяваше, ту изчезваше и не пречеше на Данила да работи.

През лятото се случи отново да бъда в командировка заедно с Данила. Сега вече непременно трябваше да се отбиваме в аптека. Без силни болкоуспокояващи той вече не можеше да работи. От доста време планирал да отиде на преглед, но така и не успял. И продължаваше да се бъхти, превъзмогвайки болката.

Последният път се срещнахме случайно в тв центъра в Москва. Данила сякаш се беше преродил – никакви болки. И не пропусна да се похвали: „Приятели ме свързаха с уникален масажист, който обработва актьорите от Болшой театър и сега съм като нов”. Само след седмица обаче краката на Данила отказаха и чак тогава той потърси лекарска помощ.

Оказа се рак последен стадий, неоперабелен. Естествено го отправиха веднага на химиотерапия. Но твърде късно. Отслабнал наполовина, Данила почина няколко дни след Нова година. Без баща остана 7-годишно момченце. Туморът, който уби Данила, беше се развивал по-малко от година.

Казват, че ракът се прокрадва незабелязано. Да, това е действително така. Голяма работа, че те е заболяло рамото. Не е за първи път. Но съгласете се, че сигнали е имало и то достатъчно ярки. И такива има не са само за конкретния случай, посочва журналистът.

Кои са осемте предвестника на тази страшна болест?

1. Болки в гърба
Обикновените болки в гърба възникват най-често заради една причина: непривични физически натоварвания. Косили сте трева на вилата, например. Или сте решили да си поправите фигурата и сте изпълнили няколко силови упражнения. Но, ако болката възниква сякаш отникъде, не отшумява дълго и не изчезва след приема на обикновени обезболяващи, това е повод да се обърнем за помощ към лекар. Необходимо е спешно да се направи рентгенограма. Болката, която сякаш опасва, може да сочи проблеми с панкреаса, включително и рак. Ако болката е в горната част на гърба - рак на белия дроб. В долната част на гърба - рак на простатата при мъжете. 


2. Кашлица и задъхване
Причината за задъхването обикновено започват да търсят в проблеми със сърцето, особено, ако човек пуши. На кашлицата изобщо не обръщат внимание като смятат, че причината са същите тези цигари. Но има един много важен момент.  Продължителна и редовна кашлица без простуда е много опасен симптом за рак на белия дроб. Задължително трябва да се направи поне флуорография.

Кои са останали 6 внезапни симптоми за рак четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to