Съществува особено химично съединение, което е отговорно за характерната за възрастните хора “миризма на старост”. То се нарича 2-ноненал, а организмът ни започва да го произвежда след 30-а година. Това химично съединение е ненаситен безцветен алдехид, поради което в нашето тяло протича специфична химическа реакция.

С възрастта производството на мастни киселини в кожата ни се увеличава, а на антиоксиданти неизбежно намалява. Мастните киселини след произвеждането им се окисляват като по този начин обемът на 2-ноненал нараства значително.

Много често подобна миризма се дължи на лоша хигиена, но в действителност, както казахме по-горе, тя е неразделна част от нашия телесен аромат, който се появява с възрастта.

Как да се отървем от миризмата на старост на тялото?

Между 30 и 40 години нашата кожа започва да страда от влошаване на антиоксидантната си защита. Също така за произвеждането на ноненал допринасят и хормоналните промени, които настъпват с възрастта и в мъжкото, и в женското тяло.

Т.е. кожата става по-слаба, нейните естествени масла се окисляват по-бързо, произвеждайки ноненал. Тъй като не е водоразтворим, ноненалът остава върху кожата въпреки редовните хигиенни процедури. Ето защо миризмата се съдържа върху тялото и върху дрехите, дори и в най-чистата среда.

Възможно ли е да се отървете от ноненала четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.