Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес насочваме вниманието ви към една любима напитка – кафето, по-точно към една нейна вариация – разтворимото нескафе. Доколко е вредно и съдържа ли някакви ползи за организма – разбираме от следващите редове.

Разтворимото кафе е все по-често предпочитан вариант за събуждане или пък просто за задоволяване на кофеиновия глад на много хора. Често обаче се оказва, че не сме наясно какво точно приемаме, докато пием любимата си чашка ароматно топло кафе.

Версиите за това откъде датира, не са една или две – затова ще ви представим по-интересните. В една от тях се твърди, че

разтворимото кафе води началото си още от времето на Първата световна война

Тогава в менюто на войниците влизали много концентрати, които се разтваряли с гореща вода и се получавала безвкусна, но гореща храна в некомфортните условия на фронта. Тогава се появили още и сухото мляко, концентрираният бульон, а по-късно и яйченият прах.

Войната свършила, но разтворимото кафе останало и дори се превърнало в доста печеливш бизнес, в което можем да се убедим днес.

В друга версия се казва, че преди 75 години химикът технолог от компанията „Нестле” Макс Моргенталер представил новата си напитка – разтворимо кафе от гранули, което се приготвя за няколко секунди. Всъщност швейцарецът само усъвършенствал изобретението на японеца Сатори Като, който получил разтворимото кафе още през 1899-а, но не успял да доведе до промишленото му производство.

Дебатите относно ползите и вредите на разтворимото кафе се задълбочават все повече най-вече заради разнородните нюанси на фактите за него. От една страна, според много от информациите органичните киселини и съединенията, които се съдържат в разтворимото кафе, подобряват много жизнени процеси.

Какво установяват испански учени за свареното нескафе четете в най-полезния сайт Zdrave.to.