Папата в сряда сравни контраста между 820-те милиона гладуващи хора в света с онези, които превръщат храната в "алея на личното унищожение" чрез преяждане. Това Светият отец каза във връзка със Световния ден на храната.
 
Папа Франциск отбеляза, че "изкривената връзка между храната и храненето" е оставила почти 700 милиона души с наднормено тегло, "жертви на неправилни хранителни навици".
 
"Всъщност ставаме свидетели на това как храната престава да бъде средство за препитание и се превръща в алея за личностно унищожение", заяви понтифът в послание до Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО). 
 
Хората страдат от диабет и сърдечни заболявания заради преяждане, но също и от анорексия и булимия чрез умишлено недохранване, каза папата.
 
Той призова за "култивиране на начин на живот, вдъхновен от благодарността за получените дарове и приемането на дух на въздържание (и) умереност".
 
"Приемайки такъв начин на живот, ние ще израстваме в братска солидарност, която търси общото благо и избягва индивидуализма и егоцентризма, които служат само за генериране на глад и социално неравенство."
 
"Жестока, несправедлива и парадоксална реалност е, че днес има храна за всички и все пак не всеки има достъп до нея и че в някои области на света храната се разхищава, изхвърля и консумира в излишък."