В състава на лекарствените гъби са представени балансирани комплекси от различни биологично-активни вещества. Едни от тях - гъбените полизахариди, имат мощни противотуморни свойства, които нямат аналог в растителния свят. Те стимулират Т- лимфоцитите, а те от своя страна- макрофагите и организмът отделя веществото „перфорин“, което се бори със злокачествените клетки. Перфоринът създава отверстия във външната мембрана на туморните клетки („перфорира” ги), вследствие на което те губят течност и загиват.

„Баща ми беше опериран от рак на дебелото черво. Туморът беше голям колкото ябълка и беше запушил червото. В Бургаската онкология отстраниха по-голямата част от дебелото черво. Откриха и разсейки, но лекарите решиха да не правят лъче- и химиотерапия, тъй имаше пейсмейкър. След 2 години се появиха много силни болки. Изследвахме го с рентген и ехограф и открихме много ракови разсейки в черния дроб с размер около 4 мм. Онколозите казаха, че в случай като този не могат да предложат никакво лечение. Тогава ми попадна вестник, в който имаше информация за терапията с лекарствени гъби.

Разказите на пациент с тумор на гръбначния мозък и пациент с метастази в мозъка и гръбначния стълб четете в най-полезния сайт Zdrave.to.