По време на преходните месеци през есента и пролетта, неминуемо ежегодно върлуват различни вируси и инфекции. Тези месеци всяка година бележат бум на настинките и неразположенията.

Имунната ни система се изтощава от множество фактори, като прехода към различен сезон, смяната на времето, застудяването. Всичко това, макар и на пръв поглед незначително оказва до известна степен стрес в нашия организъм и отслабва имунитета ни.

На първо място трябва да разберем, че имунната система, не е едно единствено нещо в организма ни, а е система – състояща се от много компоненти. Именно поради тази своя комплексност, имунната система има нужда от баланс. Най-общо казано, за да имаме силен имунитет, трябва да водим здравословен начин на живот – да имаме качествен сън, достатъчно движение, да дишаме правилно и да се храним разнообразно и балансирано спрямо принципите на здравословното хранене. Има различни начини да помогнем на имунната си система и да я подсилим. Понякога тя наистина се нуждае от тази помощ. Множество храни са естествени имуностимулатори.

Друга тема, която започва все повече да се изучава и изследва са витамините и минералите, от които човешкото тяло се нуждае. Цинкът, витамин C и витамин D са от съществено значение за всеки организъм. Много често специалистите препоръчват засилен прием на витамини C и D, с цел превенция и предпазване от сезонния грип. Известно е, че дефицитът им може да доведе до увеличаване на риска от заболяване от респираторни инфекции. Цинкът пък подпомага разпространяването на белите кръвни клетки в тялото и дори в малки количества оказва много благотворно влияние върху имунната система. Не трябва да забравяме и витамините А и Е, които имат съществено значение за подсилване на имунитета. Също така витамините от групата B

Кои витамини са особено важни, четете в най-полезния сайт Zdrave.to