Кръвна захар (КЗ) е термин, който се употребява разговорно, но се отнася до количеството/концентрацията на глюкозата в кръвта на изобщо бозайниците, а в частност и хората.

Защо бактериите вече не се страхуват от антибиотиците?

Нормални стойности: 70 до 100 mg/dl, или изразено в молове – 3,9 до 5,6 mmol (на гладно сутрин). След хранене: 70 – 140 mg/dl или 3,9 – 7,8 mmol.

Изключение правят епизодите на хранене и стрес; тогава КЗ се покачва временно, в първия случай, поради постъпилите въглехидрати, а във втория, поради дейността на симпатиковата нервна система, която подготвя организма за действие като му предоставя енергиен ресурс.

Две рецепти, с които да държите кръвната захар в нормални граници вижте в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.