Пробвали ли сте дайкон? Ето колко е полезен за здравето
Не знаете какво е дайкон?
Това е ряпа – вижте снимката! Може би сте яли, но сега разбирате, че това е дайкон! Някои от най-важните здравни предимства на тази ряпа включват способността й да предотвратява някои видове рак, да стимулира имунната система, да намалява подуването, да подобрява храносмилането, да детоксикира организма, да укрепва костите, да подпомага здравето на дихателните пътища и да стимулира загубата на тегло.
Ихаааа…. какви ползи!
Става дума за бяла, зимна ряпа, която расте предимно на Изток, а именно в Югоизточна и Източна Азия. Това е кръстоцветен зеленчук с много полезни хранителни вещества в корените си. Дайкон е много популярен зеленчук в Япония, Китай и други азиатски страни – той е част от тяхната кухня. Тази бяла ряпа също се използва като съставка в супи, салати, къри, оризови ястия и различни подправки, а нейните листа често се консумират като салата. Сокът от ряпата е много здравословна напитка с широк спектър на употреба.
Тази невероятна ряпа помага на дихателните пътища.
Комбинацията от антибактериални и антивирусни свойства правят ряпата идеална за прочистване на дихателните проблеми. Ако имате слуз в дихателните пътища, консумацията на сок от ряпата ликвидира бактериите и не им позволява да растат.
И това е интересно: Лещата е новата суперхрана - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.
Ето и ползите за храносмилането.
Сокът от дайкон притежава подобни ензими като тези в човешкия храносмилателен тракт, включително амилаза и естераза. Те могат да улеснят по-ефективното разграждането на сложните въглехидрати, протеини и мазнини. Това може да намали запека и да увеличи ефективността на тяхното усвояване в червата.
Детоксикация на тялото се постига също.
Дайконът отдавна е известен като диуретик – той стимулира уринирането. Това помага да се поддържат бъбреците чисти и да функционират на високо ниво – така се махат излишните токсини, мазнини и дори вода чрез урината.
Консумацията на тази ряпа пази от рак.
В този зеленчук има антиоксидантни фенолни съединения, за които е доказано, че намаляват различните видове рак, особено рак на стомаха. Нитрозаминът, открити в бялата ряпа, предотвратява развитието на много ракови причинители.
Имунната система се подсилва.
Високата концентрация на витамин С в дайкон го прави идеален партньор за вашата имунна система, тъй като стимулира производството на бели кръвни клетки. А неговите листа са най-богатият източник на витамин С.
Подобрете здравето на костите си.
Както повечето други кръстоцветни зеленчуци, бялата ряпа е богат източник на калций, който е от съществено значение за здравето на костите. Ако сте изложени на риск от развитие на остеопороза, то е врене за този зеленчук.
И не на последно място – с тази ряпа се отслабва.
Това ниско калорийна храна. Но е съчетана с високо съдържание на фибри и хранителни вещества, което го прави идеален за хора с наднормено тегло.
Източник: zdrave.ws
Последвайте ни
1 Коментара: