Проф. д-р Георги Чернев е началник на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия “Онкодерма”, като от 2016 г. и до момента същевременно работи и в Клиниката по дерматология и венерология в Университетска болница на МВР в София. През последните три години и половина е провел над 1300 операции на кожни тумори. Основател и председател е на БДДХ - Българското дружество по дерматологична хирургия.

Макар зимата да не е рисков сезон за развитие на кожен рак, това е времето, когато може да се появят признаци на такова заболяване. Затова предлагаме интересен разговор със специалиста, касаещ рака на кожата.

- Проф. Чернев, въвели сте нов не само за България, но и в световен мащаб, алгоритъм за лечение на меланом. Какво е иновативното в метода?

- Трябва да кажа, че меланомът е сериозен проблем и за момента все още нерешен по отношение първо на нарастващата честота на заболяването. През последната година по официални данни са регистрирани над 193 000 случая в световен мащаб, като от тях приблизително 100 000 са хората с напреднали или инвазивни меланоми. 

Тревожното е, че нарастваща честота като цяло се наблюдава навсякъде по света и това е не само по отношение на ранно диагностицираните меланоми. В това се състои и основната проблематика.

Цялото интервю с проф. Чернев , четете в zdrave.to