Проф. д-р Захарина Савова е клиничен психолог и психотерапевт. Тя е директор на Медицински колеж “Йорданка Филаретова“ и преподавател в Медицинския университет в София. С Мадлен Алгафари преди 28 г. основават Институт по психотелесна психотерапия, който продължава да е единствен клон на учебното заведение в Швейцария, което проф. Савова е завършила.  В него по четиригодишен курс се обучават специализанти по психотерапия.
Автор е на книгата „Огледай се в празната чиния“, в която дава медицинско и психологическо обяснение на част от хранителните разстройства. Те не могат да се изброят изчерпателно, защото непрекъснато се появяват нови.

От първата до деветата минута проф. Захарина Савова  разглежда психологическите причините за хранителните разстройства. Чрез тях човек компенсира вътрешни осъзнати (или неосъзнати)  потребности, нужди, емоционални напрежения. Пристрастяването към натуралните биопродукти също е патологично. Нарича се орторексия.

Съществуват бременни, които продължават да пазят диети и гладуват в името на красивата си фигура. А това може да увреди плода или да доведе до спонтанен аборт. Но не е вярно и схващането, че жената, която очаква дете трябва да яде за двама.

Според проф. Савова, необходимо е човек да дава на тялото си всичко,  което природата ни е дарила. Важно е да се внимава в количеството и честотата на някои храни.

 Дори и вегетарианците могат да приемат месо в даден момент, ако то ще помогне на страдащия организъм.  Основната идея е да се храним предимно с продукти, които са отгледани в онази част от света, в която живеем. Те са най-полезни за организма.

Ако слушаме сигналите на тялото, знаем от какво то има нужда.

Някои диети оказват поражения на бъбреците или други органи, ако се спазват продължително.

От деветата до 17,30 минута  -  Кой е отключващият фактор и причините, които довеждат до анорексия и порочния кръг на хранителното разстройство.  В последните години се забелязва „преобръщане“ на моделите, показвани от публичните личности и медиите и слабото тяло вече не е фетиш. На дизайнерите бе наложено от обществото да избират манекенки с по-нормални форми. Възприятията и нагласите за красота се променят.  В Бразилия дори си поставят импланти за по-обемни задни части. Голяма част от инвестициите отиват в разкрасителната индустрия. Но към естетични корекции също има пристрастяване. Лекари връщат пациенти, които прекаляват с пластичната хирургия.

От 18 минута до 22-ата: Как да се храним, за да не напълняваме и да не изпадаме в крайности. Важно е да имаме точно време за хранене,  даден размер порция и да спазваме определен ритъм.  Трябва да се търси осъзнатост в процеса на хранене, а не автоматично да слагаме нещо в устата, докато говорим или ровичкаме в телефона си. От 12 до 18 пъти е необходимо да се сдъвква всяка хапка.  Към 20-ата минута в мозъка идват сигнали за засищане. Ако водиш стресираш разговор, докато ядеш, храната се превръща в отрова. Ако емоциите са негативни, човек гълта и гнева, яда, обидата, заедно с храната. Това е емоционалното хранене – опитваме се да „изядем“ отрицателните чувства.  

Към зависимостите има генетично предразположение – от 23-ата до 26,50 минута.  Дамите са по-склонни да залитат към „сладката дрога“ шоколада. Физиологията на силния пол предполага да посяга към по-пикантните храни.  От малки ги учат „да се държат мъжки“, затова по-рядко се поддават и на безконтролното пазаруване. Чрез т.нар. шопинг терапия получаваме „отвън“ нещо, което вътрешно ни липсва. Ако човек няма достатъчно самоуважение, ако не се харесва, каквото и да си купи, няма  да се почувства щастлив. Това е натрапено ни консуматорско поведение.

Как да избегнем капаните на „черните петъци“ и безконтролното пазаруване. От 27 до 31  минута.  В навечерието на големите намаления трябва да разгледаме гардеробите и дома си, за да видим наистина от какво имаме нужда. Да поставим ограничение на средствата.  А ако знаем, че няма да помогне, да заменим точно в този ден пазаруването с концерт, среща с приятел или нещо по-приятно.  Залитането по марковите вещи и скъпите показни пътешествия е търсене на външен ресурс на нашето усещане за стойност.

От 31 до 34 минута. Наистина ли човек може да изпадне в депресия при пътуване? Наблюдава се, както и след почивка, защото изведнъж влизаш в поток, от който си избягал.  В първите дни на отпуската е възможно дори да се разболееш от рязката промяна и стреса на нищоправенето. Чисто физиологично е необходимо да правим кратки почивки всеки месец.

Терапевтично  е човек да изхвърли ненужни вещи, ненужни мисли, ненужни хора от живота си. От 34,40 до края. Добре е всеки да прави поне веднъж годишно изчистване на дома си, на заобикалящите го предмети, но и изчистване на душата си.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор: Калоян Генчев

Монтаж: Антон Тончев