Всяко лекарство и хранителна добавка трябва да се приемат по различен начин. Някои трябва да пият на празен стомах, други - по време на ядене. В състава на третото влиза алкохол, или те причиняват сънливост, така че е нежелателно да се приемат преди да седнете зад волана.

Също така е объркваща и последователността кои таблетки кога трябва да се приемат, в какви количества и дали това може да става в комбинация с други лекарства.
Знаете ли, например, че плодовете влияят на ефективността на препаратите? И как да разберете какви лекарствени средства не могат да бъдат приемани едновременно с други?

Филип Крили, професор по фармакология в университета Кингстън, казва, че не само лекарствата взаимодействат помежду си, но също така и храната, напитките и популярните лечебни растения. Той посочва 6 от най-честите комбинации, които трябва да се избягват. 

Варфарин и зелени листни зеленчуци 

Ако сте имали инсулт, инфаркт, дълбока венозна тромбоза или кръвен съсирек в белите дробове, може да ви бъде предписан антисъсирващ препарат от типа на варфарин. И въпреки че трябва да се тествате редовно, когато приемате това лекарство, единственото, с което трябва да внимавате е витамин К. Той се съдържа в такива зелени листни растения като зеле, спанак и зелен чай. Според проф. Крили, витамин К намалява ефективността на варфарина чрез ускоряване на отстраняването му от тялото. Това означава, че тези, които го приемат, могат да имат сериозни последствия, включително повишен риск от инсулт или венозна тромбоза. Поради това трябва да информирате вашия лекар за промените в диетата, така че вашата доза варфарин да може да бъде съответно коригирана. 

Кои са другите 5 забранени комбинации от лекарства и добавки четете в zdrave.to