Американец от щата Илинойс е първата жертва на електронни цигари. Според служители на местните здравни власти между почитателите на този вид пушене се е разразила истинска епидемия от заболявания на белите дробове. 

Американецът, който според The Sun е на 38 години, е обявен за първата жертва на електронни цигари според информация на Американския център за контрол и превенция на болестите. 

До това се стигнало след епидемия от местериозни заболявания на белия дроб, от който се оплаквали само хора, употребявали електронни цигари. 

"Сложността на това заболяване е много плашещо, лечението е трудно. Затова трябва да предупредим хората, че употребяването на електронни цигари е много опасно", твърди Нгози Езике от Здравната служба на Илинойс.

Оттам допълват, че с еднакви оплаквания са постъпили в различни здравни заведения 193-ма пациенти. Всички те са имали увредени бели дробове. 

Епидемията сред хората, употребяващи електронни цигари в САЩ започна през юни и досега се разшири до 22 щата. Сред потърпевшите са основно непълнолетни и млади хора. Симптомите са трудности при дишането и болки в гърдите. 

Причините на болестта все още са неясни, но лекарите са обединение в едно, че не става въпрос за инфекция или вирус.

Превод БЛИЦ