Лятото крие рискове, които биха могли да направят почивката много неприятна. Ако сме подготвени за тях имаме по-голям шанс да ги избегнем или проблемите да минат по-бързо и лесно. В този период много по-голяма част от кожата ни е на открито, в директен контакт с всички фактори на околната среда, включително и слънчевите лъчи.

Оттам са и най-големите проблеми през този сезон, като слънчевото изгаряне, слънчевата алергия и фотодерматитите. Слънчевото изгаряне е в резултат от безконтролно излагане на кожата под палещите лъчи, вследствие на което се получава зачервяване, оток и понякога мехури върху засегнатите участъци. Това е съпроводено със сърбеж, парене и болка. Освен това слънцето има и друг опасен ефект, защото е отложен във времето с години – фотостареене, кератоми, кожни карциноми, меланоми и др. Затова винаги трябва да се използва фотозащита, като се има предвид, че по-високият фактор не означава, че може да се стои по-дълго на слънце. Фотозащитата трябва да се подновява на всеки 3 часа и след къпане.
 

И това е интересно: Очила менте вредят на здравето - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.


Слънцето е най-вредно между 11:00 и 16:00 часа., затова трябва да се избягват тези часове. Солариумът не трябва да се използва като подготовка за плаж, защото вредата е същата, като от УВ-лъчите на слънцето, а тенът получен от 10 процедури осигурява защита не по-силна от крем с фактор 2. Облачното време не означава, че няма УВ-радиация. Обривите са алергична реакция от УВ-лъчите. Тези, които приличат на ужилено от коприва могат да се появят както върху изложените на слънце участъци, така и извън тях. При появата й консултацията с дерматолог е задължителна. Лечението включва освен фотозащита, антихистамини и др. медикаменти.

Друг рисков за кожата в летния сезон са фототоксичен и фотоалергичен дерматит. Те се получават в резултат на комбинираното действие на вътрешно приети субстанции и слънчево греене. Например има медикаменти, които повишават около три пъти чувствителността на кожата към слънцето – антибиотици и лекарства за кръвно, например. Фотоконтактният дерматит се появява при нанасянето на различни мазила върху кожата и след това излагането й на слънце – парфюми, козметични и лекарствени кремове, грим, червило.