Специалист от ВМА разкри в кои храни има смъртоносната бактерия, открита у нас
Д-р Баймакова посочи симптомите на опасното заболяване листериоза
Заради зачестилите случаи на инфекция с Listeria monocytogenes, предизвикваща заболяването листериоза, Българската агенция по безопасност на храните извърши проверки на 300 продукта.
Взетите проби са от три групи продукти, готови за консумация.
От листериоза могат да заболеят освен хора също така и животни, които живеят в стада (като овце, говеда, свине, птици).
Какво заболяване е листериозата, какви симптоми има, как да се предпазим от бактерията Listeria monocytogenes и в кои храни се съдържа вижте в интервюто с д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра “Инфекциозни болести” във ВМА-София.