На 2-3 ноември 2018 г. Институт по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“ организират дванадесетото издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие. И тази година научната програма включва водещи чуждестранни и български лектори от областта на репродуктивната и феталната медицина, акушерството и гинекологията.

През първия ден форумът ще разгледа последните нововъведения в асистираните репродуктивни технологии. Участие в научната програма ще вземат водещи имена в световната репродуктивна медицина като Рой Хомбург (Великобритания) и Раул Орвието (Израел). Андреа Романо (Холандия) ще говори за това каква е интракринната перспектива на естрогените в ендометриалната патофизиология. Томас Д‘Хуге (Германия) ще разгледа начините за неинвазивна диагностика на ендометриозата. Джилиан Локууд (Великобритания) ще обобщи какви са етичните аспекти в напредъка в криобиологията. Раул Орвието ще ни отговори дали подкрепя хипотезата на предимплантационния генетичен скрининг. Модератор на панела ще бъде проф. Станимир Кюркчиев, а проф. Атанас Щерев ще говори за видовете пол и сексуалната ориентация.

В частта за приложението на лапароскопската хирургия в репродуктивната медицина участие ще вземат д-р Иван Димитров, д-р Александър Калчев и доц. Иван Костов. Антоан Ватрело (Франция) ще сподели своя опит за поведение при лапароскопски усложнения.

Сред достойнствата на форума е неговата практична насоченост. В програмата е предвиден Hands-on training на тема „Макетна симулация за приложение на специализирани балони в акушерството“. Тук всеки желаещ ще може да опита на макетни установки поставянето на специализиран балон при описани акушерски ситуации.

През втория ден делегатите на симпозиума ще се занимават с последните достижения в пренаталната и феталната медицина. Модулът по пренатална и фетална медицина, както и в миналогодишното издание на симпозиума, ще бъде с участието на представители на школата на проф. Кипрос Николаидес и Фондацията по фетална медицина (FMF). Доц. Иванка Димова ще ни разкрие какви са молекулните нарушения при спонтанните аборти. Д-р Петя Чавеева ще говори за диагностиката и лечението на феталната анемия. В сесията ще вземат участие още доц. Стефан Ковачев, д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова.

За трета поредна година в програмата на научното събитие е предвидена сесия за акушерки, която се радва на изключителен интерес. В рамките на специализираната сесия лекторите д-р Трейси Купър (Великобритания) и Ан Ломакс (Великобритания) ще ни представят добрите акушерски практики във Великобритания и как там се случва проследяването на нормална бременност, където акушерките са основните обгрижващи лица. В тази сесия ще бъдат представени и добри акушерски практики от Германия, Катрин Миърс (Великобритания) ще представи съвременните подходи при оказване на първа помощ на новороденото.

Миналогодишното издание бе посетено от повече от 300 делегати от цялата страна и чужбина, като амбицията на организаторите е тази година броят на участниците да се разшири значително. „За поредна година лекторите и делегатите са изключително интересни. Благодарение на това за гостите събитието е един от най-посещаваните медицински научни форуми в България. Това е чест, но приемаме отговорността и предизвикателството всяко ново издание да е още по-добро от предишното“, казва Аделина Нецова от организационния екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. От Института по репродуктивно здраве напомнят още, че участието на XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, бременност и раждане с международно участие ще донесе квалификационни точки и сертификати от Българския лекарски съюз и Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Повече информация за предварителната програма, за таксите за участие, както и онлайн форма за регистрация, можете да намерите на официалната страница на Института www.reproduktivnozdrave.org.