Въглехидратите най-често са сочени като основни виновници за наднорменото тегло, високата кръвна захар, риска от диабет. Не всички въглехидрати обаче са наши врагове. Зеленчуците и плодовете са сред полезните въглехидрати, които имат и редица други полезни вещества в състава си.
Когато се опитваме да водим здравословен начин на живот и да имаме оптимално тегло, обикновено наблягаме на зеленчуците и салатите.

Някои зеленчуци обаче са наши тайни врагове, защото могат да са в основата на неуспеха ви с контрола на теглото.

Кои са тези зеленчуци, вижте в следващите редове.

Червено цвекло

Друг полезен зеленчук, който може да ви кара да пълнеете неусетно, е червеното цвекло. То е съставено от въглехидрати, нишесте и наситени захари. Тялото абсорбира захарите най-бързо, което вдига рязко нивата на кръвната захар. Това води до метаболитен отговор от страна на панкреаса. Той отделя големи количества инсулин, който остава неусвоен от клетките. В резултат въглехидратите се складират под формата на мазнини вместо да се освободи енергия.

7 начина да кажете "сбогом" на големия корем без усилия!

Краставици

Краставиците са сочени като един от най-диетичните зеленчуци, защото са съставени предимно от фибри, вода и въглехидрати. Фибрите обаче се съдържат в големи концентрации в кората на краставицата. Като я обелваме, ние отстраняваме диетични фибри, които понижават кръвната захар и спомагат за усвояването на въглехидратите.

Моркови 

Този кореноплоден зеленчук е изключително полезен. Богат е на бета-каротин, витамини, фибри, които иначе са диетични. Но големият проблем с морковите е тяхната натурална сладост, идваща от захарите в състава им.

Тиква 

Тиквата е сред захарните зеленчуци. Нейната сладост е любима на много хора. Смята се, че тя е сред полезните зеленчуци. Проблемът е в количеството. Ако похапнем повече тиква, това увеличава неколкократно приема на калории за деня, вследствие на което се натрупват излишни килограми.

Няма да повярвате какви чудеса може да направи джинджифилът с косата и тялото ви! Опитайте и няма да съжалявате!

Картофи 

Картофите са зеленчукът с най-висок гликемичен индкес. В техния състав се намира и голямо количество нишесте, което крие голям риск от увеличаване на теглото и застрашаване от диабет тип 2.

Сладки картофи 

Сладките картофи са считани за полезни, защото гликемичният им индекс е по-нисък, както и съдържанието на нишесте. По състава те се доближават повече до тиквата, отколкото до традиционните сортове картофи. Въпреки това те са доста богати на въглехидрати и ако ги консумирате, то трябва да е в по-малки количества.

Царевица 

Ако искате да отслабнете е по-добре да изключите царевицата от менюто си. Тя съдържа доста големи количества бързо усвояеми захари, които пречат на изгарянето на мазнини. Също така тези въглехидрати провокират свръхсекрецията на инсулин, който води до повишени нива на кортизол. Този хормон на стреса отговаря за трупането на допълнителни мазнини.

Грах 

Грахът е богат на много вещества, от които тялото има голяма нужда. Част от тях са и въглехидратите, които организмът усвоява бързо. В тях обаче се съдържа и голямо количество нишесте, което носи допълнителни калории и крие риск от напълняване.

Лекарите посочиха коя е най-опасната напитка за кожата ви!

Ямс (мексикански сладък картоф)

Ямс е разновидност на сладките картофи, специален сорт, отглеждан в Мексико, който е от едно семейство със сладкия картоф. Тъкмо заради това ямс носи същите рискове за талията ви, тъй като е богат на захари и калории. Обилното похапване от този зеленчук може да се окаже една от причините за неуспеха ви в борбата с килограмите.

Пържени зеленчуци 

Дори да сте избрали най-полезните зеленчуци за вашата трапеза, ако те са пържени, излишните калории, които носят, автоматично стават много. Избягвайте пърженото. Опитайте някои алтернативи като печени зеленчуци или сварени на пара.