Стараем се да слагаме на трапезата само прясна, чиста, и добре приготвена храна. И въпреки това пак може да се отровим и да изпитаме оплаквания от гадене и диария до парализа. За да се случи това, не е нужно да сме яли замърсена с химикали и микроби храна, нито пък отровни гъби и растения.
Съществуват някои напълно безобидни храни, които обаче при определени условия могат да застрашат здравето ни, пише  puls.bg.

Ето част от тях:
 
Прораснали картофи - омекналите, позеленели и особено прораснали картофи не са просто лишени от търговски вид. Те могат да причинят леки до тежки симптоми, които се дължат на соланина в тях.

Соланинът е гликоалкалоид и се среща не само в картофите, но и при домати, патладжан и други растения. Има пестицидни свойства и представлява естествена защита на тези култури към насекоми и други вредители. Ако картофите седят на слънце се увеличава продукцията му. Соланинът има хемолитично действие, оплакванията се появяват 1 до 12 часа след консумация и включват гадене, повръщане, диария, парализа. Фаталната доза е висока и рядко се достига.

И това е интересно: ВНИМАНИЕ! Вредна риба! - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Миди – настрана от мръсната морска вода и хранителните алергии, при тях има и друга опасност. Те се хранят с планктон. Когато морската вода е червена най-добре избягвайте прясно уловените миди. Цветът й се дължи на развитието на планктон с невротоксично действие, който им е служил и за храна.
 
Риби – напълно годни за консумация по всяко време, при определени условия обрзуват токсини
Такава опасност у нас има от мряната и сома и от техния хайвер. По време на хвърляне на хайвера те образуват биотоксини. 
 
Горчиви кайсиеви и бадемови ядки – съдържат амигдалин, който при хидролиза в организма ни отделя отровата циановодород. 
Можем да си навлечем главоболие и гадене до цианоза и загуба на съзнание. Фаталната доза е висока, но защо да рискуваме?