Пандемията набира все по-голяма скорост, а в такива времена силната и здрава имунна система е повече от важна.


Това обаче не означава задължително да приемаме медикаменти или някакви хапчета. Понякога можем да помогнем много на организма си със съвсем малки усилия.

Вариант е да консумираме по-интензивно определени хранителни продукти или да се позовем на някои природни лекове като билки и подправки.

1. Чесън 

Въпреки че не благоприятства за хубав дъх, чесънът има силата да направи чудеса с вашето здраве. Според медицинския център на Университета в Мериленд, той не само засилва имунната система, но и помага за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Най-добрата част е отличният му вкус. Можете са сложите суров чесън във вашето песто или да го направите на паста върху препечена филийка. Ако сте настроени за експерименти, можете да си пригответе пикантна натурална „инжекция“, съчетаваща суров чесън, джинджифил, моркови и лимон за бързо подсилване на имунната система.

 

2. Чай с лимон и джинджифил 

Чаят от лимон и джинджифил е лесен, успокояващ и ефективен имуностимулант. Можете да го приготвите само за няколко минути. Джинджифилът е известен със своите лечебни свойства, включително високоти ниво на антиоксиданти и антимикробни елементи. Изследванията показват, че той е храна, която активно убива микробите.

Лимоните са изключително богати на витамин С и също имат силни антибактериални и антимикробни свойства. Всичко това ще подобри вашия имунитет и ще ви предпази от болести.

 

3. Богатата пилешка супа

Ако си мислите, че пилешката супа е само вкусно ястие, много се лъжете. Всъщност тя притежава противовъзпалителен ефект, благодарение на зеленчуците и пилето в нея. Това показва проучване на Медицинския център на Университета в Небраска.

Установено е, че съставките в супата забавят миграцията на белите кръвни клетки в горните дихателни пътища, което помага за облекчаване на различни симптоми.

Тя трябва да съдържа домашно пиле (можете да го познаете по жълтия цвят на месото), лук, картофи, целина, моркови, домати, магданоз, сол и черен пипер).

 

4. Билкови чайове 

Пиенето на чай сутрин или непосредствено преди лягане е толкова релаксиращо, че може и да се превърне в собствена форма на медитация. Но това не е само приятен ритуал. National Geographic публикува проучване, според което комбинацията от природни химикали в чая, наречени алкиламини, укрепват имунната система. Те й помогнат да се бори с разнообразни видове инфекции.

Може би най-големият позитив на чая е неговото разнообразие от вкусове и хранителни ползи. Ментовият чай може да помогне при лошо храносмилане, подуване на корема и синдрома на раздразнените черва.

Проучванията показват, че черният, зеленият и чаят Оолонг са богати на антиоксиданти. Според старшият изследовател в Института за превенция на рака – Джон Вайсбутгър, те имат свойствата да се борят и срещу рака.

5. Диви гъби 

Гъбите от векове се радват на многобройни ползи за здравето и апетитен вкус. Те са известни със своята мощна хранителна стойност и същевременно стимулират имунитета.

Дивите гъби са гъби, които растат в дивата природа и най-често се събират от местни експерти. Такива са гъба Кладница, Манатарка, Пачи крак, Шийтаке и други.

Подобно на повечето храни от дивата природа, дивите гъби са по-богати на хранителните вещества, отколкото обикновените гъби. Тъй като обаче те могат да съдържат отрова, яжте горски гъби само ако са събрани или сертифицирани от експерт.Източник "Труд"