2-годишният Алфи Евънс, чиято съдба развълнува цяла Великобритания, е починал рано тази сутрин. Това обявиха неговите родители, цитирани от „Сън“.
 

Това се случва почти пет дни след като животоподдържащите системи на момченцето бяха изключени. Смъртта е настъпила в 2.30 ч. сутринта местно време.
 
Почерненият баща Том написа във Фейсбук: „Моят гладиатор свали щита си и се сдоби с крила в 2.30… напълно разбит съм… Обичам те, мое момче“.
 
Майката Кейт също написа: „На нашето момче му пораснаха крила тази нощ в 2.30 ч. Сърцата ни са разбити. Благодарим ви на всички за вашата подкрепа“.
 
Както БЛИЦ съобщи, Лондонският Върховен съд постанови във вторник, че Алфи Еванс не може да бъде прехвърлен от Ливърпул в италианска болница, за да продължи лечението му. 2-годишното момченце беше диагностицирано с дегенеративно заболяване на мозъка, повече от една година беше в кома и бе свързано към система за поддържане на живота с механична вентилация. Британските лекари смятаха, че е невъзможно да бъде спасено.
 
По-рано италианските власти решиха да предоставят гражданство на Алфи Евънс, който от декември 2016 г.
 
Множество гневни граждани на Ливърпул обсадиха болницата „Елдър Хей“ с искане да не бъде убивано 2-годишното дете, след като съдът постанови, че системите му трябва да бъдат изключени.
 
В най-драматичния момент при привеждането на присъдата в изпълнение множеството, събрало се около болницата, скандираше "Живей, Алфи!" Някои от протестиращите се опитаха да разкъсат полицейския кордон.

Превод и редакция: БЛИЦ