Ново изследване, публикувано в списание „Апетит“, предполага, че когато става въпрос за диета, не е важно колко ядете, а по-скоро това, което ядете. Именно това влияе най-много върху приема на калории. 

Фарис Зурайкат, завършил студент в Катедрата по хранителни науки в Пенсилванския държавен университет, ръководи ново проучване, което е продължение на предишно 1-годишно рандомизирано контролирано изследване. То изследва как отделните хранителни порции влияят върху загубата на тегло.

Работата има за цел да проучи т.нар. Ефект на порция - размер, който се случва, когато хората приемат по-големи порции от това, което първоначално са искали, и в крайна сметка се хранят все повече, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Какъв е ефектът на калорийния прием спрямо порцията и защо изборът на нискокалофирчна храна е важен четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to