Учени от университета в Ървайн, Калифорния са открили защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да похапваме от тях. Ето обяснението:

Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.

Професор Даниеле Пиомели и екипът му изследвали реакциите на опитни мишки, след като те се хранели с мазни храни, подобни на сервираните в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниквал още при допира на храната с езика на гризачите.

И това е интересно: На бас, че не ги знаехте: 20 шокиращи факта за храната - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Според учените мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „естествените наркотици“ по стените си - ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна. Доскоро се смяташе, че пристрастяването към пържените картофи и другите мазни храни от заведенията за бързо хранене е само въпрос на лакомия. Но изследването дава химическото обяснение за пристрастяването ни към подобни храни.

И това е интересно: Полезно! Тези храни спомагат за синтеза на хиалуронова киселина! - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.


При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен ефект.

Източник: Дарик