Медицинското училище на Аделаидския университет публикува откритието на свои изследователи, че злоупотребата с изкуствени подсладители може да повлияе върху реакцията на организма на захарта. Това на свой ред повишава риска от развитие на диабет от втори тип. В изследванията са участвали 27 души, пише UPI.com., цитиран от БГНЕС
Някои от участниците в експеримента поглъщали по три пъти на ден преди ядене капсула с изкуствен подсладител (сукралоза или ацесулфам), а останалите – плацебо.

Общата дневна доза на подсладителите била еквивалентна на съдържащата се в малко повече от 1,4 литра диетична напитка. Две седмици по-късно се променила реакцията на организма на доброволците, поглъщащи капсулите с подсладител, към захарта. Контролната група не показала промяна.

Според учените злоупотребата с подсладители може да стане причина за рязък скок на захарта в кръвта на хората след ядене. Това увеличава риска от диабет. Все пак изследователите подчертават, че са необходими допълнителни изследвания.