Първото радиохирургично лечение на онкологично болен пациент в България с намесата на изкуствен интелект е вече факт. То е извършено на пациент с множествени мозъчни метастази под строгия контрол на екипа на Центъра по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Софиямед“.

Тази интервенция става възможна благодарение на специалния модул HyperArc и системата IDENTIFYTM, с които е снабден един от най-високотехнологичните и единствен за България линеен ускорител TrueBeam STx 3.0 в „Софиямед“. 

HyperArc е съвременен високотехнологичен метод, разработен от Varian Medical Systems за автоматизирана стереотактична радиохирургия при 360 градусово облъчване при пациенти с множествени мозъчни метастази. Сред неговите предимства е изключително прецизното насочване на генерираното лъчение към туморните формации и неинвазивно фиксиране на облъчваната област с точност до милиметър.

Облъчването с HyperArc е напълно автоматизирано, с което се намалява времето, необходимо за процедурата и нежеланите странични ефекти.

Максималната прецизност, която методът осигурява, намалява риска от увреждане на здрави тъкани, като лечебната доза се реализира в малък брой лъчетерапевтични сеанси.

IDENTIFYTM е специализирана система за образно-асистирано лъчелечение, при която предварително зададен участък от повърхността на пациента се използва за позициониране и се проследява в реално време, докато протича облъчването.

Системата „наблюдава“ тази позиция по време на цялaтa процедура и именно чрез нея облъчването се прецизира до милиметър без засягане на околните тъкани. 

Участието на изкуствен интелект в процеса на лечение подобрява до максимум точността и ефективността на интервенцията и като цяло допринася за по-добър контрол на лечението на раковите заболявания.

„Благодарение на специалния модул Identify, с който разполага апаратурата ни, впрочем единствен за страната, и HyperArc за 360-градусово облъчване, имаме възможност за прецизно, бързо и ефективно лъчелечение“, коментира д-р Иван Георгиев, началник на Центъра по лъчелечение и радиохирургия в лечебното заведение.

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук